Scrisoare de la Vasile Savin

Scrisoare de la Vasile Savin

de Panait Istrati

7 decembrie 1931

Stimate Domnule Panait Istrati

Daca nu pot scri o scrisoare deschisa in stilul celor adresate lui Cesar Petrescu si Barnoschi, in schimb imi pot permite ca in urma apelului Dvs si acelei frumoase lamuriri de ieri lansate cetatenilor braileni prin "Ancheta" - sa adresez omului cu suflet mare (Mahatma) Panait Istrati - nu scriitorului - raspunsul meu de adesiune.
Zic omului cu suflet mare, caci faima de mari scriitori au amarat pe multi din cei care prin scris au ajuns mari; - Cu cat dispret a vorbit apostolul de la Iasnaia Poliana . Ce bine ati facut s-o vizitati cand ati fost in Rusia si sa ne scrieti ceva despre acea sfanta Iasnaia Poliana, despre marile lui lucrari literare renegandu-le ca si cum n-ar fi fost ale lui si despre societatea scriitorilor cu care conlucra la infaptuirea acelui asa zis "Progres" pe care dedusca Lev Nicolaevici, nu-l mai intelegea si zice intr-un loc ca" avea impresia ca era intr-o casa de nebuni". Cu cat regret se exprima si J.J.Rousseau asupra faimei sale de scriitor, care i-a adus atatea tulburari, dar titanul de la Weimar, cat de amarat isi canta si el gloria pe care i-o consacrase Europa, care si pe Dta se bosumflase vreo 2 ani? Si nu stiu de ce ii este atat de tragica batranetea colegului Dvs in scris si glorie, Maxim Gorki?
Domnule Istrati, un suflet mare este si cetateanul sarac care trece pe strada si nu poate pasi mai departe indiferent, cand vede un biet flamand cerand o bucatica de paine, si din cat nu are se scobeste in buzunare si se achita cu un gologan de o datorie dureroasa peste care constiinta lui nu poate trece. Tot un suflet mare a fost si femeia saraca care in templu a dat cea de pe urma letcaie si pe care Isus a relevat-o ca pe cea mai darnica intrucat a dat, tot ce avea. Toti marii idealisti au incercat sa picure cate o picatura din esenta sufletului lor in sufletul multimilor, ei nu pot altfel : " ... mein eigen Selbst zu ihren Selbst erveitem" zice Faust. Unii dintre cei putini alesi s-au exilat chiar pe meleaguri de fantezie in dorinta lor arzatoare de a infiripa principiul binelui, - au preamarit imparatia cerurilor in austeritatea fanatica a pustiurilor, incercand sa indrepte gandurile oamenilor catre Iehova, Tatal ceresc, Alah, Nirvana etc. Au spus adevarul, dar pentru acest copil cati n-au platit cu pielea sublima lor cutezanta! "Jean Christophe" al amicului Dvs. a incecat sa ridice sufletul lumii la nivelul creatiunilor lui muzicale, dar stii cum l-a primit multimea din sala unde el a zarit pe Antonieta! Cand citeam aceasta nepretuita comoara de frumusete ma gandeam si la Dta, pe atunci nu-ti citisem decit pe Kira si ma gindeam ... Ce-o mai fi produs oare acest om care l-a uimit pe Rolland? Cu timpul apoi v-am citit si apoi cand, in toamna aceasta, m-am stabilit la Braila si am auzit ca sunteti aici, v-am adresat o succinta carte postala prin care-mi exprimam dorinta de a va vedea, dar n-am primit niciun raspuns. Alta data am vrut sa vin sa va vizitez dar cucoana proprietareasa a spus ca scrieti si nu puteti fi deranjat. Acum, cand Dvs voiti sa strangeti un manunchi de 10-12 si care sa va inteleaga, atunci dati-mi voie sa vin si eu si daca frantura de idealism pe care o simt vibrind in mine poate sa fie  cumva de folos, apoi atunci veti constata Dta, dupa cum si cu Dta au constatat altii.
Asadar, Domnule Istrati, dati-mi voie sa vin intr-o zi la Dvs ca, cel putin, sa-mi dati un autograf pe una din cartile Dvs si sa stau si eu la ceaiurile Dvs, daca nu literare, cel putin amicale.

Cu tot dragul va saluta un vechi prieten, dar anonim pana astazi.

Vasile Savin - strada Transilvaniei N. 9
Braila





Scrisoare de la Vasile Savin


Aceasta pagina a fost accesata de 2348 ori.
{literal} {/literal}